пʼятницю, 1 квітня 2022 р.

Книжкова виставка: "Птахи - які ви різні та цікаві"

     Щорічно 1 квітня відзначається у світі Міжнародний день птахів. Саме цього дня в 1906 році була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів - це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель.

    Повернення птахів святкується також і як прихід весни. Птахи є особливою групою тваринного світу, багато видів якої легко побачити, чи почути їх спів не тільки в дикій природі, але й в населених пунктах і навіть на власному дворі. Вони приваблюють нашу увагу своїм мелодійним співом, красивим забарвленням, граційним польотом, цікавою поведінкою.

   Птахи не тільки прикрашають ліси, поля, луки, парки, сквери. Вони являються справжніми помічниками і друзями людини. Знищуючи велику кількість шкідників сільського і лісового господарства, вони зберігають для людей врожаї садів, полів, городів. Від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав... Усе це для багатьох птахів - екологічні катастрофи...

    Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю. Птахи мають велике значення в природі і житті людини. Вони є нашими найкращими друзями, з ними людина стає кращою, внутрішньо красивішою, благороднішою, чистішою.

     До Міжнародного дня птахів у читальному залі Великопавлівської сільської бібліотеки-філії експонується виставка: "Птахи - які ви різні та цікаві". Матеріали виставки розкривають загадки птахів. Як ці створіння знаходять шлях у вирій, а потім безпомилково повертаються додому? Чому деякі птахи будують складні гнізда? І чому одні живуть у густих лісах чи болотах і не витримують присутності людини, а інші легко пристосовуються до життя поруч із нами? Чому птахи,  зрештою, співають. А ті, у кого є домашні улюбленці - птахи знайдуть поради: яких птахів вибрати, як за ними доглядати та лікувати. Книжок про птахів є чимало. Ми сподіваємося, що книги представлені на нашій виставці допоможуть пізнати цікавий світ птахів.






Немає коментарів:

Дописати коментар