пʼятницю, 24 листопада 2023 р.

Виставка-нагадування: " Не маєм права ми забути страшний Голодомор"

   Голодомор... Одна з тем, якої складно торкатися, дуже багато болю... але говорити обов'язково потрібно.

  Кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч це 25 листопада) в Україні вшановують жертв Голодомору.

  До дня пам'яті жертв  голодомору бібліотекарі Великопавлівської сільської бібліотеки-філії пропонують  оглянути книжкову виставку-нагадування "Не маєм права ми забути страшний Голодомор" Бібліотекарі розповіли учням 6 класу про складні, болючі і трагічні  сторінки нашої історії. Вони пронизані болем і в той же час силою духу у боротьбі за життя, незламністю, вірою у краще.

   Голодомор був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від москви Української держави.

 За наказом Сталіна в українців вилучалося все зерно та будь-які запаси. Від розпачу селяни їли солому, кору дерев, шкіряне взуття, інколи навіть вдавалися до канібалізму. Упродовж тривалого часу Радянський Союз заперечував факт масової загибелі українців від штучного голоду. Журналістам заборонялося писати на цю тему. Тільки після здобуття незалежності України було розсекречено архівні документи та свідчення очевидців.

  Сьогодні ми маємо можливість прочитати про ті жахливі сторінки нашої історії, як у наукових дослідженнях, так і на сторінках художніх творів.

   Ми не можемо змінити минуле. Але можемо зробити все, щоби цінувати життя, щоби не здаватися, щоби лишатися собою. І зберігати те, що нам дороге. Нашу цілісність, нашу  силу, нашу культуру, наші реліквії.

   На згадку про тих, хто загинули, і на знак того, що ми не здамося, що наша сила проростатиме у всі часи - ми ставимо свічку на вікно. У суботу 25 листопада 0 16.00 поставте на вікні свічечку. Цей вогник символізуватиме вашу скорботу і пам'ять про мільйони людей, убитих голодом.

    А всі ми повинні розуміти, як важливо  берегти Життя, як  важливо не здаватися. І як  важливо пам'ятати! Пам'ять - повага до тих, хто були до нас.





























Немає коментарів:

Дописати коментар