середа, 14 грудня 2022 р.

Виставка-вшанування: "Григорій Сковорода людина на всі часи"

                                                   Він жив, як вчив, і вчив, як жив

    Цьогоріч у грудні виповнилося 300 років від дня народження видатному українському філософу і письменнику Григорію Савичу Сковороді. Він входить до числа 100 великих українців та є одним із 100 символів України. Мислитель, поет, музикант, проповідник... І вічний мандрівник! У кожній з цих іпостасей Григорій Сковорода залишив яскравий слід. Але найглибший залишив Сковорода - мислитель. Своєю творчою спадщиною він і сьогодні залишається разом з народом. І коли б випало мудрецю жити в наші дні, його беззаперечно віднесли б до тих, кого називають авторитетом нації. Невловимий філософ учив простим істинам - шукай себе в собі! Ось ключ до пізнання сенсу життя. Для себе ж бачив сенс життя в скромності, стриманості і аскетизмі, в "усуненні всього непотрібного для придбання потрібного". Цього нехитрого правила дотримувався сам і вчив інших. Безліч цікавих і повчальних афоризмів залишив нам у спадок Григорій Сковорода.

    Перед смертю великий мудрець заповів зробити на надгробку напис: "Світ ловив мене, але не спіймав". Так, Сковорода у своєму повсякденному житті втікав від світу,  ревно беріг свою внутрішню свободу. В такий спосіб утверджував себе як людину, що живе за вимогами й правилами своєї філософії. Але все його складне для розуміння існування має одне просте пояснення: навчительство людей, навчительтво свого народу. Він і словом, і прикладом навчав людей любити передусім Бога, вчитися аби пізнати істину, приборкувати свої почуття, очищати душу від дурних бажань, задовольнятися найменшим і бачити своє щастя у виконанні заповідей любові.

    До цієї ювілейної дати в читальному залі Великопавлівської сільської бібліотеки оформлена виставка-вшанування: "Григорій Сковорода людина на всі часи"


























Немає коментарів:

Дописати коментар