вівторок, 28 червня 2022 р.

Онлайн консультація: "Конституція - основний закон для влади і громади"

   28 червня - День Конституції, нашого основного Закону, за яким живе держава, де чітко записано, що Україна є суверенною та незалежною, демократичною, соціально-правовою державою. Де прописані всі права та свободи, обов'язки людини та громадянина України, структура органів влади та органів місцевого самоврядування.

   Наша Конституція ще молода, лише 26 років. Її прийняли в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Має 15 розділів та 161 статтю. Визнана однією з найдемократичніших у світі. Розробляли Конституцію досить довго. Шість років тривав процес підготовки до її прийняття. Було запропоновано 15 проєктів Основного Закону від різних політичних партій та науковців. Точилися дискусії, йшли обговорення, вносилися доповнення і нарешті 315 депутатів проголосували за Конституцію в тій редакції, за якою держава живе і сьогодні.

    Якщо поринути в історію, то Конституцію України розробляли ще за часів Ярослава Мудрого. Потім була Конституція Пилипа Орлика - перша козацько-українська Конституція, це було у 1710 році, потім була спроба створити нову вже через століття у 1918 році. Були ще різні Конституції, за якими жила держава у різні часи.

   Стаття 161. Основного закону проголошує, що День прийняття Конституції - державне свято. Тож Великопавлівська сільська бібліотека-філія вітає з Днем Конституції України та бажає миру та злагоди кожному громадянину. Напередодні, бібліотекарі взяли участь у  Всеукраїнському конкурсі: "Конституція для всіх: і великих, і малих". У конкурсі взяло участь 4 учасниці: Тертицька Марія, Фурса Дарина, Олещенко Зоряна, Кишкар Сніжана. В читальному залі оформлена Онлайн консультація



















Немає коментарів:

Дописати коментар