вівторок, 26 квітня 2022 р.

Історичний репортаж: "Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі"

 Ніхто не знав, що в ту квітневу ніч

відкриє "мирний атом" нам обличчя.

Все спалахнуло тисячами свіч,

а люди постаріли на сторіччя.

Прощались зболено в останній раз з усім.

Дивилися крізь сльози, смуток, подив

на небо, вулиці і рідний дім...

А над усім стояв гіркий Чорнобиль.

М. Троян

     Чорнобиль - не має минулого часу. Чорнобиль... Це земля, стежки якої заросли травами, якими ніхто не ходить. Це слово сьогодні є символом горя, страждань, розорених людських осель. А 36 років тому, це  було прекрасне українське містечко, як і сотні інших. Навесні все потопало в яблуневому цвіті, а влітку тут любили відпочивати кияни: збирати в лісах гриби і ягоди. Це було місто-сад.

     26 квітня - дата, яка стала для всіх поколінь українців "чорною". Чорною плямою стала на нашій планеті Чорнобильська катастрофа, найбільша техногенна аварія на атомній електростанції 20 століття. Чорнобиль - мука і трагедія, подвиг і безсилля, пам'ять і наш нестерпний біль. Цей біль відгукнувся в серці мільйонів людей. Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як атомна енергія, що вийшла з-під контролю. Минули роки, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей: і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто пізніше народився далеко від покривдженої землі. Цей день не минув безслідно, він буде завжди об'єднувати всіх одним спогадом, однією печаллю, однією надією. Уже давно віддзвеніли чорнобильські дзвони, але ми завжди пам'ятатимемо тих, хто пішов у вогонь!

     Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. Скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи.

Чорнобиль - рана незагойна.

Чорнобиль - втрата і біда.

Мені болить не перестане

Його історія гірка.

     Чорнобиль - це наша пам'ять, наш біль, відлуння якого стихне ще не скоро. Ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті, хто свідомо віддав своє життя і здоров`я, виконавши синівський обов`язок перед рідною землею та народом.

    Довгий час влада не розголошувала масштаби аварії, та коли стало зрозуміло, що подолати її нелегко, було кинуто всі сили для її ліквідації. Не стояли осторонь цього лиха і жителі нашого села, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це: Паламаренко Михайло Іванович, Крамаренко Григорій Андрійович, Фенько Василь Васильович, Сухорада Олексій Олексійович, Сарапин Микола Іванович, Загора Василь Костянтинович, Гусак Олексій Миколайович. На жаль, немає в живих ліквідаторів: Безноса Олексія Миколайовича, Короля Миколи Івановича та Бондаря Івана Івановича. Вони брали участь у евакуації населення, забезпеченні спокою й порядку.










Немає коментарів:

Дописати коментар