середа, 19 січня 2022 р.

Літературна містерія: "А той третій празник - святе Водохреще"

                                А той третій празник - Святе  Водохреще

                                       Доброго усім дня! Зі святом вас!

    Сьогодні 19 січня - Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреще.

   Опівночі перед  Водохрещем вода в ріках, як вірили селяни, хвилюється. І вважалося, що набрана з річки опівночі перед Водохрещем вода - цілюща; вона зберігалась у "знаючих" селян за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.

    Ще за тиждень перед Водохрещем колись парубоча громада, а пізніше окремі господарі - "спеціалісти" - прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест. Вранці ж 19 січня у церкві відбувалося Богослужіння. Після нього весь народ ішов процесією на річку до хреста.

  До річки на Водохреще йшли всі:  старі, молоді і діти. Кожен ніс із собою пляшку або глечик на воду. Після недовгої відправи священник занурював в ополонку хрест і освячував воду. Тоді вже можна підходити до ополонки і набирати у свій посуд воду.

   Всі, хто приїздив на "Йордан" кіньми - чи то верхи, чи то саньми - набирали відрами з ополонки воду і напували своїх коней -  "щоб хвороби не боялися та міцніші були".

   Навіть і сьогодні цю воду бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Нею скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі.

    І що цікаво, незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священник занурює в воду під час обряду. Проте ця думка є помилковою, оскільки не завжди у воду занурюють срібний хрест, а використовують дерев'яний чи з будь-якого металу, а вода все одно роками не псується.

  Тож незабудьте і ви сьогодні набрати собі цієї цілющої води. І нехай у вашій хаті панує добро і щастя! Зі святом!

  Великопавлівська сільська бібліотека-філія запрошує своїх користувачів до бібліотеки, щоб переглянути літературу про звичаї та традиції українців.












Немає коментарів:

Дописати коментар