пʼятниця, 17 вересня 2021 р.

"Чарівник українського слова" - Михайло Коцюбинський

                                                 «Чарівник українського слова»

17 вересня виповнюється 157 років від дня народження  Михайла Коцюбинського – видатного українського письменника та культурного діяча)  

 


 

В тугому комірці, з тяжким портфелем,
Охайний, чепурний і мовчазний,
Він перебув тут вік свій нелегкий
Над статистичним ділом невеселим
/М. Рильський/

 

 

   Наприкінці ХІХ століття в українську літературу прийшла ціла плеяда талановитих письменників-новелістів, провідне місце серед яких належить М. М. Коцюбинському. У творчості М. Коцюбинського – послідовника Івана Франка – українська класична проза досягла свого найвищого рівня.

   Михайло Коцюбинський – прозаїк, талановитий новеліст. Народився 17 вересня 1864 року в місті Вінниці у сім’ї дрібного чиновника. «Я ріс, – згадував письменник, – під впливом матері, до якої завжди був ближчим, ніж до батька». Мати відзначалась лагідною вдачею і сердечністю, любила літературу, мистецтво і природу. Батько був чоловіком добрим, чесним, непримиренним до неправди і кривд, чинених начальством, тому й доводилось йому часто міняти місце роботи. Дитинство і юнацькі роки М. Коцюбинського минали в містах і селах Поділля, куди переводили батька по службі.
      Після закінчення духовного училища згодом склав іспит на звання народного вчителя, вивчав літературу, філософію, психологію, іноземні мови і був високоосвіченою людиною. Пізніше оселився в Чернігові, перебував на урядовій службі, займався громадською та літературною діяльністю. Провідний жанр його малої прози – соціально-психологічна новела. Автор численних оповідань, повістей, які й сьогодні зберігають свою неповторну цінність. Своєю творчістю високо підніс престиж українського художнього слова. 

  У Великопавлівській сільській бібліотеці-філії до дня народження М. Коцюбинського в читальному залі організована книжкова виставка: "Чарівник українського слова".


 





  

Немає коментарів:

Дописати коментар