субота, 14 серпня 2021 р.

Книжкова виставка: " У звичаях, традиціях народу ти душу України Пізнаєш"

    Бібліотекарі  Великопавлівської сільської бібліотеки філії №9 в читальному залі книгозбірні організували книжкову виставку: "У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнаєш..."

   Читачі бібліотеки мають нагоду ознайомитися з літературою, яка розповідає про те, що в серпні ми відзначаємо три християнських народних свята - три Спаса. Слово "спас" - скорочена назва, створене народом, від форми "рятівник", яким церква вважала саме Ісуса Христа: 14 серпня - медовий Спас, або Маковея. В церковному календарі - це день семи мучеників Маковеїв. 19 серпня - свято Преображення Господнє, або Яблучний спас. У цей день Христос явився своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. 29 серпня - третій Спас, або  як в народі кажуть Горіховий, встановлене церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.

     14 серпня. Перший Спас. Спас на воді. Медовий спас. Маковея. Свято Маковея одне з найпоетичніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов'язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається "маковійчик" або "маковейка" і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник. Обрядовою їжею цього дня є "шуліки". Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки люблять діти.










Немає коментарів:

Дописати коментар