понеділок, 24 травня 2021 р.

Інформаційний бібліовітраж: " Рідна мова й Україна - найдорожче, що в нас є!"

   Щорічно, 24 травня в усіх слов'янських країнах відзначається День слов'янської писемності і культури на знак подяки та шани двох братів - Кирила та Мефодія - творців слов'янської писемності. Бібліотекарями Великопавлівської сільської бібліотеки було оформлено інформаційний бібліовітраж: "Рідна мова й Україна - найдорожче, що в нас є!" 

    З книг, що висвітлені на виставці можна отримати інформацію про засновників писемності - святих рівноапостольних братів-просвітителів Кирила та Мефодія, які здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови, поширювали християнське вчення. Кирилом та Мефодієм було створено дві слов'янські абетки - глаголицю й кирилицю. Одночасно із створенням слов'янської абетки Кирило почав роботу над перекладом давньоболгарською мовою Євангелія, Псалтиря. Місія Кирила і Мефодія та їхніх учнів, як і в цілому їхня двадцятирічна просвітницька діяльність, мала всеслов`янське значення.

    Можна зробити висновок, що тяжко було б уявити сучасне життя без писемності і друкарства, і добре, що досвід минулих поколінь, найкращих думок, відкриттів, почуттів - все це зберігається у книгах. А слов'янські народи, маючи свою писемність, отримали змогу творити свою літературу, фіксувати письмово закони, що, зокрема, було важливим для розвитку державності. Тому той великий подвиг, який здійснили першопрохідці у справі писемності і культури, назавжди залиться неперевершеним для всіх сучасних і майбутніх поколінь.














Немає коментарів:

Дописати коментар