вівторок, 20 квітня 2021 р.

Віртуальна подорож: Китай від А до Я"

    Китайській мові присвячено окреме свято, яке відзначається щороку 20 квітня. ООН встановила День китайської мови в 2010 році з метою вшанування мовного й культурного різноманіття, а також рівності у використанні офіційних мов організації.

  На сьогодні у світі спостерігається справжній бум на вивчення китайської мови, що є цілком природнім явищем, супутнім зростанню економічної та політичної міці держави. Не оминув він і Україну. Мову Піднебесної вивчають у багатьох школах, до того ж підготовку фахіфців з китайської мови здійснюють 9 українських вишів.

     Писемна китайська мова є однією з найважчих і найдавніших мов у світі. Першим пам’яткам китайської писемності понад 6 тисяч років. На сьогодні китайською мовою обслуговуються понад  300 мільйонів людей. Вона має статус офіційної мови у Китаї, Тайвані, Сінгапурі, Гонконзі, її у тій чи іншій мірі використовують у Таїланді, В’єтнамі, М’янмі, Камбоджі, Кореї, Індонезії, Малайзії та Філіппінах.

   До дня китайської мови бібліотекарі Великопавлівської сільської бібліотеки підготували віртуальну подорож Китаєм "Китай від А до Я" і підготували деякі цікаві факти:

  • Населення Китаю становить вже понад 1,8 млрд. осіб. Це одна четверта частина усього населення Землі.
  • Три основні світові релігії християнство, іслам і буддизм - представлені в Китаї як рівноправні.
  • У Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не трапляються ніде. Найвідоміші з них - це Ірбіс і Панда.
  • Велика Китайська стіна - найбільший пам'ятник архітектури, має довжину в 8851 км. Спочатку її створювали для захисту території від войовничих кочових племен.
  • Вирощувати і заварювати чай перші придумали саме китайці. Чай з~явився в Китаї в ІІІ ст. до н.е. і згодом цей напій набув поширення по всьому світу. 
  • Всьому світу відомі чотири великих винаходи Китаю: папір, книгодрукування, компас і порох.
  • У Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі, найвідоміші ушу і кунгфу.
  • Шовк був винайдений в Китаї. Ще в доісторичні часи пращури китайців навчилися розводити тутового шовкопряда, прясти шовк  і ткати із нього тканину. Першовідкривачем способу розведення тутового шовкопряда і винахідником шовкопрядіння вважається легендарна Лей Цзу. Вергілій, знаменитий давньоримський поет, уявляв, що шовк - це щось, що звисає з дерев. Коли він це писав, в Китаї уже використовували шовкопрядильні машини і ткацькі станки, освоїли технологію нанесення на тканину багатокольорових малюнків, робили шовкові нитки, парчу, атлас і вишивку по шовку.   Шлях, який з'єднав Схід і Захід , море і  сушу, по якому транспортували шовк, називався Великим шовковим шляхом. Шовк зв'язав Китай з рештою світу. І сьогодні ця країна є найбільшим його виробником на планеті.
  • В Китаї винайшли парасольку, яку виготовляли з цупкового паперу.


Немає коментарів:

Дописати коментар