середа, 7 квітня 2021 р.

Духовна бесіда "Благовіщення й народні повір`я українців"


    Сьогодні, 7 квітня, християни східного обряду відзначають одне з головних свят у православному календарі Благовіщення Пресвятої Богородиці. За переказами в це світле свято архангел Гавриїл приніс Діві Марії радісну звістку (благу вістку) про те, що вона скоро народить Спасителя. Саме тому від 7 січня (Різдва Христового) цей день відокремлює рівно дев'ять місяців.
    В основі свята лежить саме повідомлення архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті» (звідси і Благовіщення) про народження у неї божественного немовляти, Спасителя роду людського, описаного у Євангелії від Луки. Після того, як Марію заручили з Йосифом, з'явився до неї архангел Гавриїл і сказав: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог престіл Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова повіки та й царству його не буде кінця.» Марія ж сказала: «Як же це станеться, коли я мужа не знаю». Відповів архангел: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, — тим-то й Святе, що народиться, назветься — Син Божий. У Бога нема неможливого.» І сказала Марія: «Я раба Господня, нехай буде мені по твойому слові». 
    Пресвята Марія не просто дізналася, що у неї буде дитя, а й дала на це згоду, і саме в момент промовляння нею слів: "Я раба Господня, хай буде мені за словом Твоїм" і відбулося диво непорочного зачаття. В Назареті, на тому місці, де Архангел Гавриїл благовістив Діву Марію, побудований храм в пам'ять Благовіщення Богородиці.
    В цей день, усім, хто дотримується суворих правил Великого посту, дозволяється послаблення дієти. Можна собі дозволити з'їсти риби, і випити келих вина. Благовіщення - одне з найважливіших свят у християнстві, що означає благу звістку про наближення звільнення народу від гріха. Є повір'я, що, як і у Великдень, в цей день не мучать грішників у пеклі. На Благовіщення наші предки ходили до церкви освячувати насіння і саджанці, які після свята висаджували в землю. Урожай, отриманий з них, вважався благословенним. Відразу ж після Благовіщення можна було проводити весняно-польові роботи, адже сам Господь "відкриває" землю для сівби.
    На Благовіщення є одна дуже гарна традиція – випускати голубів. Її коріння сягає глибоко в давнину, ще в дохристиянські часи. Раніше ця дія була пов'язана з культом сонця і поверненням птахів. Пізніше звичай набув релігійний зміст: голуб, який символізує душу, вилітаючи з клітки, звільняється від усіх гріхів і летить назустріч божому світлу, сподіваючись на порятунок.
    В Україні споконвіку на Благовіщення збиралися сільські громади на віча, під час яких вирішували, хто й коли оброблятиме ниви вдовам і сиротам. А ще існував звичай – першу весняну оранку починали у тих родинах, де не було господаря. Виконували цю нагальну працю за допомогою толоки, тобто колективно і без оплати. А ще цього дня існував звичай випускати з кліток на волю пташок.
    Нагадаємо, з метою запобігання поширенню коронавірусу в Україні вірян закликають не відвідувати церкву під час карантину, а залишатися вдома та по можливості дивитися службу онлайн. 
    Головні прикмети на Благовіщення:
  Якщо на Благовіщення ніч тепла - весна буде дружина. 
  Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень. 
  Благовіщення без ластівок - холодна весна. 
  Якщо в цей день дощ - народиться жито. 
  Якщо на Благовіщення холодний вітер - літо буде холодне, а якщо теплий - буде тепле літо.
    Що не можна робити у Благовіщення. 
  На Благовіщення заборонено працю на землі і обрізання дерев.
  В це свято не радять давати в борг, щоб не накликати невдачі.
  Відкладіть поїздки, навіть якщо вони сплановані заздалегідь.
  Жінкам не можна стригти і фарбувати волосся, шити, в'язати.
  Не варто до вечора готувати їжу.
  До речі, освячена на Благовіщення вода може допомогти впоратися з хворобами.


  Бібліотекарі Великопавлівської  бібліотеки-філії щиро вітають усіх з цим великим  святом!


Немає коментарів:

Дописати коментар