вівторок, 30 березня 2021 р.

Викладка літератури: "Марійка Підгірянка - королева дитячого слова"

     29 березня виповнюється 140 років від дня народження Марійки Підгірянки. 

Марійка Підгірянка - псевдонім Марії Омелянівни Ленерт-Домбровської, української поетеси.

Почала писати Марія ще в юності. Тоді й обрала собі літературний псевдонім Марійка Підгірянка, в знак любові та пошани до рідного прикарпатського краю. Більшість творів поетеса написала для дітей та про дітей. Основні мотиви її віршів - оспівування краси рідного краю, природи Карпат.

Понад сорок років пропрацювала Марія Омелянівна на ниві народної освіти, несла людям світло й добро. Щирі, мелодійні вірші Марійки Підгірянки допомагали школярам запам'ятати букви засвоїти арифметичні дії, пояснювати різноманітні явища природи. Марія Омелянівна віддавала дітям усі свої сили, творчість, доброту. Вона була не просто вчителькою, а й старшим товаришем.

Учні любили свою вчительку за лагідне, уважне й доброзичливе ставлення до них, за цікаве навчання, за те, що розповідала їм народні казки, захоплюючі легенди з історії рідного краю. Вчителька влаштовувала цікаві ігри на  перервах, розучувала з дітьми українські народні пісні, колядки та щедрівки.

На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків. Вона складала для них лічилки, загадки, вірші-задачки, а підписувалася "бабця Клапця".

Марійчині співаночки цвітуть і нині. Діти з задоволенням читають її поетичні твори.

    З нагоди ювілею поетеси на дитячому абонементі Великопавлівської сільської бібліотеки бібліотекарями представлено викладку літератури: 

   "Марійка Підгірянка - королева дитячого слова".



Немає коментарів:

Дописати коментар