четвер, 28 січня 2021 р.

Віртуальна книжкова виставка До 70 річчя від дня народження Л. К. Каденюка

                                Віртуальна книжкова виставка

               До 70-річчя від дня народження Л. К. Каденюка

                                            (1951-2018),

       першого космонавта незалежної України, Героя України

     Леонід Костянтинович Каденюк - український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України,народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, Почесний доктор Чернівецького Національного університету імені Ю. Федьковича.

    Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області в родині сільських вчителів. Та юний Каденюк не пішов слідами рідних, а обрав кар'єру військового.

    Закінчивши середню школу зі срібною медаллю, Каденюк вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища. Там він здобув диплом льотчика-інженера. Після закінчення навчання в училищі працював там льотчиком-інструктором.

   У серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи "Буран"

   У 1977 році він закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів та отримав диплом і кваліфікацію льотчика-випробувача.

  У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

  У 1989 році отримав диплом інженера-механіка літакобудівного факультету Московського авіаційного інституту.

   Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи пройшов унікальну інженерну та льотну підготовку. Вивчав космічні кораблі "Союз", " Союз-ТМ", "Буран", орбітальну станцію "Салют", частково орбітальний комплекс "Мир".

  Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також  у льотних випробуваннях систем.

 Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному - винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop Т-38.

  У 1995 році був відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України.

   Полетів у космос 1997 року на кораблі "Колумбія". У польоті брав участь міжнародний екіпаж. Для цього українець пройшов підготовку до космічного польоту в  NASA на американському космічному кораблі багаторазового  використання як спеціаліст по корисному навантаженню. На кораблі Каденюк виконував біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини. Під час польоту Леоніда Каденюка у космосі побували тризуб, жовто-блакитний прапор та пролунав гімн Незалежної України.

  Повернувшись в Україну, генерал-майор Леонід Каденюк працював у лавах Збройних сил України: обіймав посади начальника управління авіації військ ППО України, помічника Президента України з питань авіації і космонавтики, заступника Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України, радника Президента України з питань авіації і космонавтики.

  У 2002 році Каденюк став народним депутатом України. У парламенті він виконував обов'язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

Перший український космонавт відзначений багатьма нагородами, серед яких - ордени "Золота зірка", "За заслуги" ,"За мужність". Має звання почесного громадянина міста Чернівці.

   Леонід Каденюк - автор п'яти наукових  праць і художньо-публіцистичної книги  "Місія - Космос".

  Леонід Каденюк несподівано пішов із життя 31 січня 2018 року. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

  Він був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України.

   До 70-річчя від дня народження Л. К. Каденюка бібліотекарі Великопавлівської сільської бібліотеки підготували віртуальну виставку














Немає коментарів:

Дописати коментар