вівторок, 20 жовтня 2020 р.

Перегляд літератури "У дзеркалі книг Бориса Олійника"

         До 85 - річниці від дня народження легендарного українського поета, публіциста, громадського діяча, академіка НАН України, голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Бориса Олійника, у Великопавлівській сільській бібліотеці бібліотекарі підготували перегляд літератури " У дзеркалі книг Бориса Олійника".

    Борис Олійник дебютував у літературі 1959 року книжкою-нарисом "За Північним Дінцем". Перша збірка віршів "Б'ють у крицю ковалі" вийшла у 1962 році.

    На сьогодні Борис Ілліч - автор понад 40 книг віршів, есе, статей, які перекладалися російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Найвідоміші збірки: "Б'ють у крицю ковалі", "Двадцятий вал", "Відлуння", "Сива ластівка", "Дума про місто", "Міра".

    Основний жанр - поетичний, виступав також у публіцистиці. Борис Олійник - ціла епоха в українській літературі, а його митецька й людська доля - один із яскравих прикладів існування поета, людини творчої у тоталітарному суспільстві.

    В історії української літератури ім'я Бориса Олійника стоїть поряд з іменами Василя Симоненка, Ліни Костенко, Івана Драча, Дмитра Павличка, Віталія Коротича, Миколи Вінграновського та багатьох інших їхніх ровесників, чиї творчі пошуки формували літературне покоління "шістдесятників" з їхніми злетами та поривами за залізні рамки "соціалістичного реалізму".











Немає коментарів:

Дописати коментар