пʼятницю, 24 липня 2020 р.

Перегляд літератури до дня народження В. К. Винниченка

         26 липня виповниться 140 років від дня народження 
  В. К. Винниченка 
     (1880-1951), українського громадсько-політичного і державного діяча, письменника, публіциста.
                                "Стійте всіма силами за Україну"
                                                          Володимир Винниченко
   "Більш суперечливої постаті в українській літературі ХХ ст. важко знайти", - так говорив про нього літературознавець Володимир Панченко.
    Винниченко Володимир Кирилович - український політичний та державний діяч, прозаїк, драматург та художник. Народився 28 липня 1880 р. на Херсонщині в родині селян. Навчався у сільській народній школі, у Єлисаветградській гімназії, згодом - на юридичному факультеті Київського університету.
Брав активну участь в українському національному визвольному русі: був заступником голови Центральної Ради, а згодом першим головою українського уряду  в часи Української Національної Республіки.
    В літературу В. Винниченко увійшов у 1902 році і відразу здобув визнання своїми оповіданнями: "Біля машини", "Голод", "На пристані", "Краса і сила", "Федько-халамидник", "Кумедія з Костем" та іншими.
    Глибокою психологією та напруженою дією відзначаються його твори "Дисгармонія", "Шаблі життя", "Брехня", "Чорна Пантера і Білий Ведмідь", "Записки кирпатого Мефістофеля", "Сонячна машина". Понад сотню робіт письменника становить новелістика: нариси, ескізи, етюди.
    Чимало творів Володимира Винниченка перекладено іноземними мовами, його п'єси були представлені на сценах великих європейських театрів.
Володимир Винниченко - письменник світового рівня. В наш час важливим є зберегти його заповіт: "Стійте всіма силами за Україну..."
     До 140-річчя від дня народження В. К. Винниченка українського письменника, публіциста, громадсько-політичного і державного діяча, Великопавлівська сільська бібліотека-філія підготувала перегляд літератури представлений збірками оповідань, повістей і п'єс різних років видання. 

           


Немає коментарів:

Дописати коментар