четвер, 23 липня 2020 р.

Виставка-портрет "Свята іменем і ділами"

     24 липня відзначається день пам'яті рівноапостольної Ольги- першої християнки на великокняжому престолі Києва, просвітительки християнської віри.
    Важко віднайти в історії європейської цивілізації постать, котра таїла б у собі стільки загадок і таємниць, яка б викликала стільки домислів і захоплення, як це сталося з володаркою Київської держави княгинею Ольгою.
    Саме княгиня Ольга першою зі слов'янських володарів прийняла християнство. Під час своєї зустрічі в 957 році з візантійським імператором Костянтином VII Багрянородним вона обговорювала з ним питання християнізації Русі, торговельно-економічних зв'язків між державами.
Після святого Хрещення Ольга прожила трохи більше десяти років. Вона померла в 969 році і була похована за християнським обрядом. Онук великої княгині - святий рівноапостольний Володимир, хреститель землі Руської, переніс її мощі в знамениту Десятинну церкву Успіння Пресвятої Богородиці, перший кам'яний храм Давньоруської держави. Тоді ж, в період правління святого рівноапостольного князя Володимира, Ольгу стали почитати як святу. День пам'яті святої Ольги відзначали 11 липня (24 липня по новому стилю).
     У зовнішніх відносинах княгиня віддавала перевагу дипломатії перед війною. Мабуть, тому за часів її правління Київська Русь майже не вела воєн-княгиня здебільшого приділяла увагу підтриманню ладу у власній державі.
    Нова доба в історії Київської Русі була започаткована за часів правління онука княгині Ольги - Володимира І Великого (980-1015). Ще тіснішими стали стосунки Київської Русі з країнами Заходу після прийняття нею християнства. Цю подію, без сумніву, можна вважати найголовнішою за весь час правління Володимира Великого і доленосною в історії нашої держави. Сталася вона в 988 році. Сам князь охрестився в Херсоні-Корсуні, прийнявши царське ім'я Василь. А потім за наказом Володимира відбулось хрещення киян на березі річки Дніпро. В країні почали будуватися церкви та монастирі. Проте християнізація України-Русі тривала декілька століть.
     Щоб більше дізнатися про княгиню Ольгу - мудру та святу державну діячку, жінку, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних ворогів, тривалий час успішно врядувати на державному Київському престолі, відвідайте виставку-портрет "Свята іменем і ділами", яка діє в читальному залі Великопавлівської сільської бібліотеки-філії.

День пам'яті княгині Ольги: як правителька прийняла християнство ... 

Немає коментарів:

Дописати коментар