пʼятницю, 28 липня 2023 р.

Година духовності: "Хрещення Київської Русі - перша сходинка до духовності"

   День хрещення Київської Русі-України відзначається в Україні щорічно 28 липня - в день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. Як державне свято вперше встановлене в Україні в рамках святкування Хрещення Київської Русі згідно з Указом  Президента України від 25 липня 2008 р. №668/2008  "Про День хрещення Київської Русі-України".

   Святий рівноапостольний князь Володимир - один із засновників та покровителів нашої державності. Для українців свято його пам'яті символізує спадкоємність тисячолітньої історії України, нації і держави. Це - символ неподільності Українського народу і його єдності навколо ідеї сильної держави та віри. Це символ соборності всіх українців і наших земель навколо рідної політичної й духовної столиці - Києва, єдності нашого державного й духовного начал.

    Для унормування церковного життя у своїй державі Володимир видав Устав, призначивши десятину на утримання церкви, та визначив права духовенства.

    Із прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом і в інших містах. Під впливом християнства розвивалися живопис, кам'яна архітектура, музичне мистецтво, розширювалися і зміцнювалися культурні зв'язки Русі з Візантією, Болгарією, країнами Західної Європи.

    Саме православ'я визначило розвиток вітчизняної культури протягом наступних століть, зберегло Русь як окрему державу, а її жителів - як народ, не дозволило їх асимілювати сусіднім народам Західної Європи, які цього прагнули.

    Православна віра згуртувала рівноплемінне населення Київської Русі в єдиний народ, дала можливість на рівноправних умовах увійти до числа найбільш могутніх держав Європи, сприяла розвитку економіки, культури, мистецтва.

   До цієї події в Великопавлівській сільській бібліотеці-філії пройшла година духовності, під час якої відвідувачі мали змогу поринути у подорож минулих років.





Немає коментарів:

Дописати коментар