пʼятниця, 14 липня 2023 р.

Виставка-персоналія: "Талановитий письменник-філософ"

    16 липня виповниться 115 років від дня народження Василя Барки (Очерета) (1908-2003), поета, прозаїка українського зарубіжжя.

  Ім`я українського письменника з діаспори Василя Барки прийшло в Україну лише після проголошення незалежності, коли в українців нарешті з`явилася можливість з'ясувати правду про своє недавнє минуле. Барка - псевдонім (Василь Костянтинович Очерет народився 16 липня 1908 року в селі Солониці колишнього Лубенського повіту на Полтавщині - 11 квітня 2003 року,   у Нью-Йорку його не стало.

     Поезія Василя Барки - це відзеркалення його глибокої християнської релігійності і етики, це мова його серця. Тому й основні прикмети його характеру - це незвичайна доброта і скромність, гуманність і побожність, толерантність і пошанування думки другої людини, беззастережне визнання вчення Біблії.

     Василь Барка, який сам пережив голод і бачив на власні очі жахи канібалізму, відтворив народну трагедію в романі "Жовтий князь", не втішаючи себе надією, що цей твір колись буде видрукований в Україні. Василь Барка написав багато творів: поезії, романи, есе, критичні літературні статті. Він - оригінальний мислитель, що у своєму світогляді поєднує два контрасти: аскетичне начало з рисами глибокої релігійності та відчуття краси й захоплення нею.

     До 115 - річчя від дня народження українського письменника, літературознавця у Великопавлівській сільській бібліотеці підготовлена  виставка-персоналія: "Талановитий письменник-філософ"







 

Немає коментарів:

Дописати коментар