вівторок, 1 лютого 2022 р.

Літературна година: " Поетичний шлях Євгена Маланюка"

   1 лютого українська світова спільнота відзначає 125 - річчя  від дня народження найвидатнішого письменника української еміграції Євгена Маланюка.

    У Великопавлівській сільській бібліотеці філії було проведено літературну годину "Поетичний шлях Євгена Маланюка". Користувачі бібліотеки мали змогу ближче познайомитись з творчістю письменника.

   Ім`я Євгена Маланюка стало широко відомим лише на початку  90-х років минулого століття, через три десятиліття після його смерті. Довгий час творчий доробок цього самобутнього і талановитого поета був під забороною радянської пропаганди, яка причепила йому прізвисько "представника буржуазного українського націоналізму". Насправді ж він лише палко любив свою Батьківщину. Однак, після остаточного припинення існування УНР 1920-го року, був змушений прожити за її межами 48 років свого життя.

    Слово Євгена Маланюка - це гостре лезо, це дошкульний сміх над м`якодухістю і слабкістю співвітчизників, це потужний струмінь  сарказму і ненависті до ворогів України.  Його творчий набуток - це ілюстрація непридатності  лібералів у справі боротьби за незалежну державу. "Московлять, польщать, труять рід, ворожать, напускають чари, здається, знищено вже слід, - лиш потурнаки й яничари", - виливав він свою огиду до людей, які не вміли зберегти національну ідентичність. Але, попри все Євген Маланюк вірив:

Крізь зойк заліз, крізь звіра рик,

крізь  дим руїни - Україну

Новий узріє чоловік.

     Виставка знайомить читачів бібліотеки також і з віхами біографії українського митця  присвячених Є. Маланюку.




















Немає коментарів:

Дописати коментар