пʼятниця, 10 грудня 2021 р.

Книжкова виставка: "Твоє право, твій обов'язок"

      10 грудня в світі відзначається Міжнародний день прав людини, що був заснований на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у 1950 році. 

     Декларацію ратифікувала більшість держав світу, в т. ч. Україна. Складається з преамбули та 30 статей. Документ проголосив невід'ємне й обов'язкове дотримання широкого кола громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав людини. Всі 30 статей базуються на визнанні гідності всіх людей, рівності їхніх прав, що є необхідною передумовою свободи, справедливості та загального миру. Декларація проголошує, що права і свободи людини не можуть бути обмежені за ознаками статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних переконань, національного або соціального походження, майнового стану.  

     Серед проголошених прав найважливішими є такі: рівність усіх перед законом, недоторканність особи, презумпція невинності, недопустимість  неправомірного втручання в особисте і сімейне життя, безпідставного посягання на недоторканність житла, честь і репутацію людини, право на політичну діяльність, працю та захист від безробіття, на власність, відпочинок, освіту, соціальне забезпечення, право виїзду зі своєї країни та безперешкодного повернення до неї, право на свободу переконань і вільне їх поширення. Положення Декларації стали правовою основою для стандартів, прийнятих  Радою Європи, та для удосконалення національних правових систем, які гарантують неухильне й послідовне дотримання прав людини.

     Великопавлівською сільською бібліотекою до Міжнародного дня прав людини у читальному залі організована книжкова виставка: "Твоє право, твій обов'язок"



Немає коментарів:

Дописати коментар