середу, 6 жовтня 2021 р.

Книжкова викладка літератури "Співець народного життя"

    У плеяді видатних українських письменників і діячів культури окремо стоїть ім'я Івана Кочерги  - найяскравішої непересічної особистості, чий талант збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як "Алмазне жорно", "Марко в пеклі", "Свіччине весілля", "Майстри часу", "Ярослав Мудрий" і ін.

Класик української драматургії відстоював українську мову як мову вільного і незалежності народу, він не боявся ні в творчості, ні в житті висловлюватися сміливо з найпринциповіших національних питань, при цьому в побуті залишаючись людиною скромною і навіть сором'язливою.  Творчість його називали і називають не інакше, як надбанням української літератури.

У п'єсах драматурга постає "новий" українець-національно свідомий, який любить свій народ і його історію, не претендує на чуже, але й не віддає своє, готовий з високо піднятою головою до останньої краплі крові боротися за свою землю, за свою батьківщину, за все те, що і  є сенсом його життя. П'єси Кочерги мали приголомшивий успіх і досі є одним з "основних" в репертуарах провідних українських театрів: на них і сьогодні приходять сотні тисяч глядачів.

Класик української поезії Максим Рильський відгукувався про Івана Кочергу як про людину "бездоганної душевної чистоти", він порівнював його творчість з кращими світовими творами драматургії.

   Особлива драматична поема "Ярослав Мудрий" перегукується з сьогоденням ще й тому, що, як і в часи легендарного князя, автор вірив, що ніякі окупанти не переможуть, доки є справжні патріоти, що здійснюють подвиги в ім'я батьківщини.

До 140 - річчя від дня народження українського драматурга Івана Антоновича Кочерги в Великопавлівській сільській бібліотеці-філії організована книжкова викладка літератури "Співець народного життя"

      



Немає коментарів:

Дописати коментар