субота, 8 травня 2021 р.

Книжкова виставка: "У бронзі і граніті, у книгах і піснях - їх подвиг буде жити у віках"

«До Дня пам'яті та примирення.  До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

 

image

 8 та 9 травня відзначаються Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни в Європі, проголошені  Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення – квітка червоного маку.

Україна долучилась  до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової війни. З 2015 року, відповідно до Указу Президента України відзначається  День пам'яті та примирення. Вшанування загиблих розпочинається 8 травня – разом з Європою та світом, і продовжується традиційно 9 травня. Донедавна на офіційному рівні відзначалося лише  9 травня – свято Дня Перемоги. 8 – 9 травня українці доповнюють  свій одяг червоним маком — символом пам’яті майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні по всьому світові.


Великопавлівська сільська бібліотека організувала книжкову виставку: " У бронзі і граніті, у книгах і піснях - їх подвиг буде жити у віках".

Документи і книги представлені в експозиції, висвітлюють причини виникнення Другої світової війни,  відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини.

В книгах  розглядається внесок України у досягнення перемоги над нацизмом. Майже сім мільйонів солдат в семи арміях – такий фронт виставила Україна в боротьбі проти нацизму.  Українці, що походили з різних куточків України та світу, воювали в Червоній армії, УПА, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Вони були нацистами; служили як у допоміжних формуваннях, так і на передовій Майже всі дістали високі відзнаки країн, за які вони воювали.

На фронтах Другої світової війни тільки в лавах Радянської армії та нацистських загонах загинуло 7130 уродженців Зіньківського району. За роки Другої світової війни загинуло 499 великопавлівчан. При звільненні села від нацистів загинуло 467 радянських воїнів різних національностей, які поховані в братській могилі в центрі села, де споруджено меморіал "Алея Слави".

За ініціативи колишньої завідуючої Великопавлівської бібліотеки Лідії Шпигоцької була видана книга про нашого земляка, Героя Радянського Союзу - С. Г. Фенька "Герої вічно живі"

Наш святий обов'язок - донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, зробити все для того, щоб ніколи не перервався зв'язок поколінь. Подвиг героїв-переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як й наша щира та безмежна вдячність їм - людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та  свободу країн Європи.

Книги,  представлені на виставці, допоможуть більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти нацизму та вшанувати пам'ять наших дідів та прадідів.



Немає коментарів:

Дописати коментар