понеділок, 14 грудня 2020 р.

Перегляд літератури: "Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті"

           Сьогодні, 14 грудня, в Україні відзначається "День Вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС". Відповідно до указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора. Дата вибрана була не випадково, адже саме цього дня, 34 роки тому відбулася здача в експлуатацію об'єкту "Укриття" - саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

      Чорнобиль - це катастрофа, трагедія, біль, невимовний жаль, дзвін, якого довго чутимемо відлуння. Відгомін, який не залити бетоном, не сховати під плити, не затопити слізьми вдів і матерів. Відгомін, що доноситься з вимушено покинутих домівок. Відгомін, що торкається посивілих скронь ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС, які ради нашого життя клали на жертовник свою молодість і здоров я.

      У цей день ми вклоняємося перед мужністю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Завдяки їх самовідданій праці вдалося в короткі терміни здійснити такі важливі та швидкі дії з локалізації аварії на Чорнобильській АЕС та пом'якшення її наслідків.

      До цієї дати бібліотекарі Великопавлівської сільської бібліотеки в читальному залі організували перегляд літератури: "Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті".



 



Немає коментарів:

Дописати коментар