середа, 20 березня 2024 р.

Історичний екскурс: "Іван Мазепа - особистість, до якої історія ніколи не була байдужою"

    20 березня виповнюється 385 років від дня народження Івана Мазепи - гетьмана Війська Запорізького, полководця, мецената, князя Священної Римської Імперії.

   Великопавлівська сільська бібліотека-філія запросила своїх користувачів до історичного екскурсу "Іван Мазепа - особистість, до якої історія ніколи не була байдужою".

  Мазепа прагнув об'єднати українські землі в єдиній державі, відродити авторитет гетьманської влади. Період правління Мазепи характеризувався економічним та культурним розвитком України-Гетьманщини, зміцненням міжнародного іміджу.

За прагнення звільнити Україну з-під влади московії Мазепа став героєм для українських патріотів, а вороги протягом століть називають його зрадником, обплутують брехнею.

   Іван Мазепа мріяв про вільну, незалежну країну з високою культурою, багатим духовним життям, міцною релігією, передовою освітою, мистецтвом та літературою. Він і сам був талановитим поетом. Його поезії наповнені патріотичними мотивами, уболівання за долю України.

   Відома поезія Мазепи "Дума", яка закликає до єднання проти ворогів і заради добробуту України, закінчується фразою: "Нехай вічна буде слава, же през шаблі маєм права!"













Немає коментарів:

Дописати коментар